Een gezond leven: alleen maar voordelen?

Een gezond leven zorgt voor een langere levensverwachting. Tussen 1998 en 2012 bevestigden onderzoekers uit Amerika dit. Zij onderzochten 15.000 Amerikanen tussen de 50 en 89 jaar. Uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen die nooit hadden gerookt en met mate alcohol dronken hun levensverwachting met maar liefst 7 jaar zagen stijgen! Hierbij is goed en gezond leven belangrijker dan nieuwe medische uitvindingen. Maar kent gezond leven alleen maar voordelen? In dit artikel worden de feiten van de fabels gescheiden.

Gezond eten is juist duurder

Voor gezond eten betaal je meestal een stuk meer. Het is wel mogelijk om goedkoop gezond te eten. Denk bijvoorbeeld aan een ovenschotel met zuurkool en couscous. Maar hoe komt het dat voor je portemonnee beter is om ongezond te eten? Ongezond eten wordt namelijk van goedkope ingrediënten gemaakt. Zo worden frikandellen gemaakt van afvalvlees met chemische toevoegingen. Vaak wordt deze voeding op grote schaal gemaakt. Verder bevat ongezond eten ook een hoop goedkope ingrediënten, zoals suiker. Helaas, maar waar: de productiekosten zijn dus een stuk lager bij ongezonde voeding.

Hoge zorgkosten voor een kleine groep

Een kleine groep mensen zorgt voor het grootste deel van de totale zorgkosten in Nederland. Wist je dat 80 procent van de zorgkosten van 17 procent van de verzekerden afkomt? Dat is een scheve verdeling! In gemeenten met de hoogste zorgkosten blijkt dat de werkloosheidspercentage en het opleidingsniveau hoog is. In die gemeenten bewegen inwoners niet veel en hebben ze last van overgewicht.

Wil je besparen op je zorgverzkering? Door binnenkort de zorgverzekering voor 2020 te vergelijken zorg je ervoor dat je niet al te veel hoeft bij te dragen aan zorgkosten.

Alcohol en levensverwachting

Uit onderzoek van de Britse hartstichting komt naar voren dat mensen die meer dan zeven glazen alcohol per week drinken hun levensverwachting een stuk achteruit gat. Wanneer iemand vanaf 40 jaar veertien glazen per week drinkt  is zijn levensverwachting met 2 jaar geslonken. Alcohol zorgt voor een hogere bloeddruk en een schommelend cholesterolniveau. Drinkers kregen wel minder te maken met een hartaanval. Opvallend! Zo nu en dan kan je dus een wijntje drinken, maar als je levensverwachting niet drastische wilt beperken moet je dus genieten met mate.

Gezond leven bepaalt de prijs

Het lijkt er zeker op dat gezonde mensen minder zorgkosten hebben. Zo zou de Nederlandse zorgkosten met 8 procent dalen als iedereen zou stoppen met roken. Ongezond gedrag leidt tot een hogere kans op ziekte en dit zorgt voor meer zorggebruik. De eigen bijdrage voor de zorgverzekering is in 2019 maximaal 885 euro. Een groot bedrag.

Maar wist je ook dat normaal gewicht zorgt voor een 50 procent grotere kans op overlijden dan overgewicht? Dit soort onderzoeken worden echter ondergesneeuwd onder onderzoeken naar de negatieve effecten van ongezond gedrag. Nog eentje: de kosten van niet-gerelateerde ziektes nemen toe met 16 procent.

Het lijkt dus eerder dat gezond gedrag juist tot hogere kosten leidt. De reden kan vrij simpel zijn: door gezond gedrag neemt de levensverwachting toe. Hoe langer je leeft, des te groter de kans wordt op allerlei ziektes. Door de zorgverzekering voor 2020 te vergelijken bespaar jij maandelijks een hoop geld. Zo ben je toch goedkoop uit!

arlette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *