Welke wijn past bij welk gerecht?

Staat er een chique diner op de planning? Of wil je je geliefde verrassen met een zelf gekookt etentje? Het combineren van wijn met een bepaald gerecht kan nog wel eens moeilijk zijn. Er zijn veel verschillende wijnen en dit maakt het soms lastig om de juiste bij het gerecht te kiezen. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar er zijn bepaalde soorten wijnen en gerechten die goed te combineren zijn. In dit artikel vind je een aantal handige tips en tricks. 

Witte wijn

Witte wijn kun je eigenlijk het hele jaar drinken. In de zomer is het lekker verfrissend, maar in de winter kun je een witte wijn ook heel goed drinken bij een diner. Er zijn verschillende soorten witte wijnen, dit hoeven we je vast niet te vertellen. Zo kun je droge witte wijn kopen als je bijvoorbeeld kaas gaat serveren. Kalkoen of kip kun je ook goed combineren met witte wijn. Hoe lichter het stuk vlees, hoe lichter de wijn. Daarnaast is witte wijn ook een goede keuze als je vis gaat serveren.

Rode wijn

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De kleurstoffen van de druiven en de leeftijd van de wijn bepalen de kleur. Een jonge rode wijn is vaak wat paars van kleur. Je hebt de keuze uit fruitige, soepele en volle rode wijnen. De ene is wat zwaarder dan de andere en past weer beter bij bepaalde gerechten. Staat er rundvlees op het menu? Kies dan voor een rode wijn. De regel hier is: hoe vetter het vlees, hoe voller de wijn. Als je het stuk vlees met een bepaalde saus serveert, kun je de wijn hier ook apart op aanpassen. 

Rosé

Op een terras in de zon wordt het vaak gedronken: rosé. Dit is een wijn die voornamelijk in de zomer wordt gedronken om lekker af te koelen. Er zijn verschillende soorten rosé; van een borrel rosé tot een zoete kruidige wijn. Doordat er zoveel diverse stijlen zijn, kun je de wijn bij verschillende gerechten drinken. Een lichtroze rosé doet het heel goed bij een frisse salade. Gaan jullie barbecueën? Zet dan ook snel de rosé koud. 

 

arlette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *